perjantai 11. joulukuuta 2015

"Kun ne ovat niin pieniä.."

Kyse on kasvien koosta taimena ja täysikasvuisena. Tämä tuli mieleeni, kun pienet kuusiaidan taimeni saivat naurut osakseen tyyliin - näkösuoja muka.

Helposti tapahtuu arviointivirhe, kun pienenpientä tainta ollaan ostamassa ja sitten myöhemmin istuttamassa. Harvoin tulee varattua riittävästi tilaa täysikasvuiselle kasville, kun taimi on aivan onneton. Seuraavat kuvaparit osoittavat joidenkin peruskasvien kokoeron istutusvaiheessa ja vuosien jälkeen.

Kuvien talon harjakorkeus on 7,4 metriä ja jokaisen kasvin ja taimen etäisyys talon sokkelista on 2 metriä, talon vieressä seisovan henkilön pituus on 1,8 metriä.

Alla olevassa kuvassa on hahmoteltuna pihasyreenin taimi, josta kasvaa kolme metriä korkea ja lähes yhtä leveä pensas.



Yhtä suureksi kasvavat esimerkiksi jasmikkeet, hortensiat, aronia (leikkaamattomana), pähkinäpensas, hermepensaat, heidet, vuorimännyt, marjakuuset, onnenpensaat ja kuusamat.

Alla kuvassa omenapuu. Täysikokoinen omenapuu on suhteellinen käsite, koska voi kasvaa huomattavasti suuremmaksikin kuin on totuttu, niin latvuksen leveydeltään kuin rungon paksuudeltaan ja korkeudeltaan. Tyypillisesti meidän suomalaisista puutarhoista löytyy noin 50- vuotiaita omenapuita. Mutta vanhempiakin löytyy, 100-vuotiaskaan omenapuu ei ole täysi mahdottomuus. Tässä nyt sellainen keskimääräinen kotipuutarhan useita kymmeniä vuosia kasvanut omenapuu, jonka kasvua on ohjattu leikkauksin ja oksien taivutteluin. Jos pituuskasvua ei rajoiteta leikkauksin, omenapuu voi kasvaa 6 - 8 metriä korkeaksi.


 Kuvan omenapuun kokoisia voivat olla 20-vuotiaat kirsikka-, päärynä- ja luumupuut. Samaa koko luokkaa ovat koti-, ora- ja tuomipihlajat, kultasateet, mongolian- ja tataarivaahtera.


Alla puolestaan esimerkkinä sateenvarjojalava. Riippapuista täytyy muistaa, että ne eivät kasva enää korkeutta, taimivaiheen rungon korkeus on täysikasvuisen riippapuun korkeus. Leveyttä puolestaan kertyy reilusti niin rungolle kuin latvuksellekin, latvuksen halkaisija voi olla 5 metriä.


Sateenvarjojalavaa vastaavia ovat riippapihlajat, riippajalava, rautatienomenapuu ja kyynelkoivu.
Riipparaita ja riippahernepensas jäävät huomattavasti pienemmiksi.


Sitten se kuusi. Kuvassa metsäkuusi muutaman vuoden ikäisenä taimena ja toisessa useita kymmeniä vuosia kasvaneena noin 15 metriä korkeana ja 7 - 8 metriä leveänä. Kuusi voi kasvaa 20 - 30 metriä korkeaksi ja ikää voi kertyä 400 vuotta.


Kuusen kaltaisia suuria puita ovat koivut, männyt, pihdat,  vaahterat, tammet, saarnet, jalavat, saarvivaahterat ja lehmukset.

Edellä mainittuja puita pienempiä (5- 10 m) ovat haavat, hevoskastanja, kanadantuija, pilarituija, jalopähkinät, hopeasalava, tuomet ja pilvikirsikka.

Niinpä - ne istutusetäisyydet eivät ole vedetty hatusta, vaan ne ovat kokemuksen tuomaa varmuutta.
Mutta peli ei ole vielä menetetty, jos pieni taimi on erehdyksessä tullut istutettua liian lähelle taloa, tietä tai muuten liian ahtaaseen paikkaan, sen voi siirtää vielä muutamankin vuoden jälkeen. Isohkoja puita ja pensaita pystyy myös siirtämään, mutta se täytyy tehdä koneella ison juuripaakun varmistamiseksi. Kastelu on myös todella tärkeää isojen kasvien siirroissa.
Täyskasvuisia isoja puita ei siirrä enää kuin moottorisaha-avusteisesti uuninpesään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti