perjantai 27. syyskuuta 2013

Syksykö?

Kai se on uskottava, että syksy on täällä nyt. Varma syksyn merkki on kukkasipulit, niitä toitotetaan joka puutarhalehdessä, niitä löytyy joka kaupasta, meillä jopa lähikaupasta.

Vaan ei kukkasipulit ole syksyisiä. Unelmat ja kuvitelmat elävät jo keväässä - kuinka heti lumien sulettua pilkistää krookukset ja lumikellot. Narsissien aurinkoinen keltainen putkahtaa jo seuraavaksi, puhumattakaan tulppaanien loistokkaista väreistä tai ukonlaukkojen ihastuttavan pyöreistä palloista. Näin siis puutarhuri asian näkee, ei näe syksyisä lehtiä tai tunne kirpeää tuulta. Ehkä pohtii käytännön läheisesti, että näiden viileiden öiden jälkeen puut ovat saaneet käskyn pudottaa lehdet, pian haravoidaan.

No joka tapauksessa eilen istutin kukkasipuleita. Ja tänä vuonna kirjoitin jopa ylös ne, mitä olin istuttanut ja minne. Vielä kun jonkun kartan piirtäisi ja säilyttäisi paperit tallessa.

Ukonlaukat upposivat vuorenkilpien joukkoon. Hmm... ja puutarhurithan aina sanoo, että siemenkodat pitäisi leikata pois kukinnan päätyttyä, ettei sipulin energiaa menisi siementen tuottamiseen. Jaaa tämän puutarhurin pihalla niin ei ole tehty kuten kuvasta näkyy, että voipi olla, ettei ensi vuonna jättilaukkaa nähdäkään.
Lisäksi istutin vaaleanpunaisia tarhatulppaaneja  omenapuun alle, johon upposi myös lisää ukonlaukkoja. Lisäksi istutin keltaisia ja punaisia Apeldoorn-tulppaaneja, joiden olen ymmärtänyt olevan sitkeitä tapauksia, ja sellaisia tällä pihalla tarvitaan.

Timanttituijan ympärille istutin lisää Apeldoorn tulppaaneja ja punakeltaisia tarhatulppaaneja. Large Cupped Carlton narsissit saivat paikan kurjenpolvi-päivänkakkara penkistä. Isokevättähti sujahteli kangasajuruohon sekaan. Kevätkurjenmiekka 'Harmony' istutin jalopähkämöiden joukkoon.
Väriloistoa ja kukintaa luvassa siis.

Ehkä sitä voisi miettiä pihan pistämistä talviteloilleen, ruukkujen tyhjentämistä, ruukussa kesän kasvaneiden perennojen istutusta, vähäistä kitkemistä ja kasvimaan muokkaamista ensi keväälle. Tosin kasvimaa joutaa vielä odottamaan. Hauskempaa on tehdä syyssomistuksia terassille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti