maanantai 23. syyskuuta 2013

Lehtiniput

Tämä ilmiö mielestäni aina yhtä hauska - lehtiä niputtavat madot.

Tänä aamuna käydessäni koiran kanssa lenkillä kuljin metsäistä lähimaaston polkua. Huomasin matojen lehtiniput ja heti tuntui, että pitäisi väistellä nippuja. No eihän sitä voinut tehdä, kun niitä oli niin paljon.

Nyt oli pakko etsiä vastauksia tähän netin syövereistä.
Nämä lierot, kansan kielessä siis madot, keräävät lehtiä maan alle ravinnokseen. Lehdet rullataan, jotta ne on helpompi vetää käytävään. Tietoa löysin täältä ja täältä. Sen lisäksi, että madonreiät parantavat maan ilmavuutta, madot tekevät ison osan lannoitustyöstä jo pelkästään vetämällä lehtiä maan alle auttaen muita maan pieneliöitä hoitamaan oman hommansa.

Ilmankos vuosikymmeniä haravoidut pihat pitävät sisällään juuri ja juuri hengissä selviäviä kasveja ja lannoitteita täytyy kylvää vuosittain moneen kertaan. Erään asiakkaan pihalla oli jo useamman vuoden ajan olleet lehdet haravoimatta entisen asukkaan toimesta. Tämä laiminlyönti oli saanut aikaan kuohkean ja ravinteikkaan maaperän, joka suorastaan kutsui puutarhuria möyhimään multaa.

Madoista jauhan joka syksy ja varmaan muulloinkin, ehkäpä siksi, että pienempien puolta on pidettävä ja ne tekevät kuitenkin meille isoja palveluksia. Madot ovat laiskan puutarhurin parhaita kavereita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti