perjantai 22. huhtikuuta 2016

Taimikatselmus

Katsellaan tänään taimia ja kukkia ikkunoilla.

Viime viikonloppuna ehdin keskittymään taas omiin viljelmiin.
Lauantaina aurinkoisessa säässä kylvin tuoksuhernettä, maissia, kurpitsaa ja elämänlankaa, jotka toin sisälle ikkunalle itämään.


Aitoelämänlanka on todella nopea, viikossa kehittyy kookkaat taimet. Usein kylvän liian aikaisin ja sitten tulee ongelma pituuskasvun kanssa, kiertyy kaikkiin naapurikasveihin tai toisiin elämänlangan alkuihin. Jospa tänä keväänä olin tarpeeksi myöhään liikenteessä.


Raaskupelargonit ovat rehevöityneet ja ruvenneet kukkimaan. Kiitollisia kasvatteja. 


Tämä vaaleanpunainen pelargoni tahtoo kasvaa ja kasvaa, jopa niin, ettei kohta sille mikään ikkuna riitä. Mutta kukan väri on herkän kaunis, siksipä olen välttänyt ajatusta, että katkaisisin pitkän verson.Honkkelin kanssa samassa astiassa kasvaa pieni alku, joka silloin aiemmin oli lasilyhdyn alla kehittämässä juuria. Kuva täällä.


Istuttiin kuopuksen kanssa eräänä päivänä sohvalla rinnakkain katsellen olohuoneen ikkunasta ulos.
 Kuopus kysyi, että tykkäätkö tosi paljon noista kukista? Tarkoittaen ikkunan peittäviä pelargoneja.
Esitin vastakysymyksen, miten niin? 
Koska niitä on niin paljon, kahdella ikkunalla, virkkoi kuopus.
Joo, tykkäänhän mä, pelargonit ovat helppoja ja nätisti kukkivia.

Kyllä, meillä on paljon pelargonioita, niin paljon, että lapsetkin kiinnittävät siihen huomiota. Pelargonioihin on helppo hurahtaa, olen huomannut ilmiön myös muissa blogeissa. 


Myös jo jonkin aikaa sitten kylvämäni kuukausimansikka on päässyt vauhtiin, pitäisi koulia isompiin ruukkuihin. Lehden muoto on hauska, pieni ja kovin sahalaitainen. 


Kuukausimansikan kanssa samaan aikaan kylvetyt basilikat ovat myöskin hyvässä kasvussa. Basilikat ovat vuorostaan lasilyhdyssä, ihan vain siitä syystä, että on hauskan näköinen.

Muuten tämä viikko on ollut kiireinen, joten taimet ikkunalaudoilla saavat kestävyyskasvatusta ja vain vahvimmat selviävät. Ja taas ihminen on välikätenä evoluutiossa. Mielenkiintoinen dokumetti Oikukkaasta evoluutiosta löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti