maanantai 16. toukokuuta 2011

Taimia ja istutuksia

Puutarhuri on pihallaan puuhaillut viikonloppuna. Perjantaita kävin ostamassa aimo määrän perennoja ja muutaman puuvartisen, lisäksi lähti mukaan multaa ja lannoitesäkki perunalle ja juureksille. Vasta sunnuntaina pääsin itse istutusvaiheeseen. No sitä ennen ehdin ihailla runkomaisen marja-aronia hoikkaa vartta ja kiiltäviä lehtiä keittiön ikkunasta ja aina taimista ohi kulkiessani tuntui nenääni kantautuvan tuoksukurjenpolven vieno tuoksu. Puutarha ja kasvit tuottavat mielihyvää, ei epäilystäkään, pelkästään olemassa olollaan. Kasvien istuttaminen ja niiden kasvun seuraaminen ovat omat tarinansa.

Maissiviidakko
Mitä kasveja taimikaupasta sitten tarttui mukaan? Viime syksynä ostettujen rönsytiarellojen seuraan tuli uusia yksilöitä, talon kuivalle nurkalle asettui muutama ketoneilikka odottamaan muiden niittykukkien itämistä, omenapuu sai seurakseen arovuokkoja, aidan vierustan nurmikko sai antaa tilaa rönsyansikalle ja tuoksukurjenpolvien paikaksi valikoitui kurtturuusujen alusta talon pääkulkuväylän varrelta.

Runkomainen marja-aronia muutti toiselle puolelle taloa olohuoneen ikkunan taakse, josta sen näkee monta kertaa päivässä. Havukasvia portin lähistölle olin pohtinut eräänä keväisenä aamuna lehteä hakiessani, niin timanttituija sai paikan porttivahtina. Olen istutellut pihallemme jo usean vuoden ajan erilaisia taimia, onko puutarhani valmis? No ei. Keväällä lumien sulettua havaitsin, että sipulikukkia tarvitaan runsaasti lisää eli niitä täytyy panna multiin taas syksyllä. Lisäksi puiden ja pensaiden alustoille voisin istuttaa lisää ja vielä vähän lisää perennoja.
Kukkia ei vielä olekaan istutettu paljon aikaisempina vuosia olen paneutunut enemmänkin näkösuojan luomiseen tälle nurmikkotontille. Hiljalleen pihaan on alkanut muodostua eri tiloja pensailla ja pienillä puilla. Köynnökset vanhassa portissa tuovat oman osansa tilojen jakamiseen.

Taivaisiin kurkottelevat japaninhumalat
Ennen näitä istutimme jo humalia ja kylvimme mitä erilaisimpien viljelykasvien siemeniä kasvimaalle. Perunat odottavat vielä vuoroaan. Ikkunalaudoilta löytyy lisäksi viidakon lailla kasvavat maissin taimet sekä japaninhumalat, joille ei tunnu riittävän mikään tukikepin pituus. Hmm... tarvitsisinkohan kasvihuoneen...

Tuomen tuoksua, keväistä sadetta ja linnunlaulua, kevättä parhaimmillaan.


Puistolemmikkimetsä
Aiemmin keväällä sinkkiruukkuihin kylvetyt yrtit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti