tiistai 19. kesäkuuta 2012

Puutarha ilman kukkia...


Metsäkurjenpolvia

... on kuin saapas ilman toista saapasta lainatakseni Seitsemän veljeksen Timoa. Tai kuin pilvinen päivä Aapoa lainatakseni. Aapo ja Timo puhelivat emännättömästä talosta, ja samanlailla vajaa on puutarha ilman kukkia. Siitä puuttuu jotain.


Silmän ilo, tuoksut, pörisevät mehiläiset, paikoillaan surisevat kukkakärpäset, esiin nousevat näkymät, vaihtelevuus, raikkaus, värit, rentous, KESÄ?

Kukkia voi ryhmitellä isoiksi kukkapenkeiksi. Tai kukkia sirotella kukkia sinne tänne puiden katveeseen, pensasalustoihin, kasvimaan nurkkaan, ryhmiin pensaiden ja ikivihreiden kanssa. Mahdollisuuksia on valtavasti.

Yleensä kukkia pidetään työläinä, pitää kitkeä, hoitaa ja huolehtia. Niin ehkä, jos puutarhasta tehdään vaikeasti huolehdittava suurine kukkapenkkeineen ilman rajauksia ja omataan kliinisyyttä lähentelevä suhde luontoon.

Niittyleinikki
Miten luodaan ihastuttava kukkiva puutarha ilman jatkuvaa kitkentää? Ehkä ensin mietitään hetki kukkia luonnossa. Siellä kukkii mitä kauneimpia kukkia mitä erilaisimmissa paikoissa. Oleellisinta on löytää kasville se oikea kasvupaikka. Ja toisaalta hyväksyä tosi asia, että toiset menestyvät paremmin kuin toiset.

Puna-ailakki
Nurmitädyke
Rönsytiarella

Rönsyansikka
Varjopaikoissa viihtyvät esimerkiksi maahumala, rönsytiarella, lehtoakilieja ja rönsyansikka. Varjopaikkoihin on yllättävän paljon vaihtoehtoja ja hyvä puoli on, että nurmikko viihtyy huonosti varjossa, joten perennoilla on hyvät mahdollisuudet menestyä ja kasvualustalla pysyä rikkakasvittomana.

Kaunokainen
Helppohoitoisen kukkivan puutarhan ydinajatus on löytää hyvin menestyvät kukat oikeille paikoille.
Vaateliaampi perennoja voi istuttaa helppohoitoisten perennojen ja pensaiden joukoon. Ja kasvit pitävät siitä kuten ihmisetkin, että ovat samanhenkisten seurassa. Paahteeseen kuivaan ja aurinkoon sopeutuneet toisten samanlaisten kanssa. Puolivarjoisessa katvessa viihtyy suurin osa perennoista. Varjossa viihtyvät ehkä kukinnaltaan vaatimattomammat, mutta lehdiltään kauniit tai leviämiskyvyltään oivalliset perennat.

Pieni hoitamatta jättäminen voi saada kukkia löytymään yllättävistä paikoista. Nurmitädyke villiintyi, kun jätin nurmikon leikkaamatta niityksi aikomallani tontin osalla. Ja seuraa tekee niittyleinikki ja harakankello. Päivänkakkarankin saa helposti omalle pihalleen ja se kukkii vuodesta toiseen hyvin vähäisellä hoidolla. Puistolemmikkejä pulpahtelee pensasalustoista, kasvimaalta, vuohenputkien joukosta, kaukana paikoista, joihin alunperin siemenet kylvin.
Maahumala
Lehtoakileija


















Ukonlaukka

Perunanarsissi
Tulppaani
Kukkasipulit kevään iloiset väriläiskät. Keväällä aikaisin kukkivat krookukset, lumikellot, seuraavaksi narsissit ja helmilijat, tulppaanit ja kesällä ukonlaukat ja monet muut myöhäisemmät sipulikukat. Kevään kukinnan takia kannattaa syksyllä tarttua kaupassa muutamaan sipulikukkapussiin ja istuttaa ne.

Omenapuu
Mutta kaikista helpointa kukinta tulee erilaisista puista, pensaista ja köynnöksistä. Niissä riittää valikoimaa; tuoksua, väriä, kokoa, muotoa, kukinta-aikaa - valtavasti mahdollisuuksia. Hyvin yhdistelemällä saa näyttävyyttä keväästä syksyyn eikä se lehdetön ulkomuotokaan ole vähempi arvoinen asia.


Alppiruusu ' Helsingin yliopisto'
Alppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum'









Pihlaja

Juhannusruusu




Tuoksuköynnöskuusama
On tärkeää, että elämme vihreässä ympäristössä. Mutta ei ole pahitteeksi ollenkaan, että elämme kauniissa vihreässä ympäristössä.
Ja tällä kauniilla viherympäristöllä on yllättävän pitkät perinteet, ei se ole mikään naisten viime vuosikymmeninä keksimä haihatus. Ruukkien patruunat panostivat ruukkien viherympäristöihin tekemällä istutuksia, silloin jo uskottiin, että tyytyväinen työntekijä on tuottava työntekijä. Patruunoita meillä on kiittäminen, kun vierailemme jalavien varjostamissa ruukinkylissä.

Pietari Kalm toi meille maailmalta kasveja ja hän istutti kasvimaalle hyötykasvien joukkoon kukkia hengen ravinnoksi jo 1700-luvulla, vaikka tuohon aikaan luulisi olleen kaikkein tärkeintä käyttää kaikki maa syötävien kasvien viljelyyn.

Euroopassa statustaan korostavat korkea-arvoiset herrat rakennuttivat itselleen toinen toistaan komeampia puutarhoja, joita voimme käydä ihailemassa vielä tänäkin päivänä.

Tarvitseeko kauniille puutarhalle enempää perusteluita?

1 kommentti: