torstai 1. maaliskuuta 2012

Lupaus keväästä

Ulkolämpötila taipuu plussan puolelle. Räystäitä koristavat jääpuikot, jotka tiputtavat vettä. Aurinko on jo kivunnut korkealle kuin huomaamatta, niin visusti se on pysytellyt pilviverhon takana. Aurinko antaa virtaa puutarhurille, sieraimet väräjävät tunnistaen ilmassa kevään tuoksun, sulava lumi.

Siemeniä, lisää siemeniä.
Siemeniä on haalittu, taas. Vaikka taas kerran ajattelin, etten ehdi tekemään kylvöjä eikä tänä keväänä löydy tilaa ikkunalaudoilta. Täksi kevääksi on suunniteltu yläkerran remontti, joudumme tiivistämään asumista useaksi kuukaudeksi, joten ne harvat ikkunapaikat, joita on jaossa, valtaavat viherkasvit. No ainakin periaatteessa.

Miten sitten taas ajauduin ostamaan siemeniä? Viime keväänä kylvin punahatun siemeniä ja esikasvatin taimia ensin sisällä ja sitten ulkosalla, myöhemmin kesällä istutin punahatut kukkapenkkiin. Tämä onnistuminen punahatuilla sai minut tänä vuonna kylvämään jo tammikuussa tähkälaventelin siemenet turvepotteihin. Tähkälaventelin siemenpussissa neuvottiin laittamaan kylvetyt siemenet 6 - 8 viikoksi jääkaappiin. Joten täytyihän sitä kokeilla. Eli minulla on nyt kymmenkunta turvepottia jääkaapissa kokeilussa. Eikä mikään pieni syykään siementen ostoon ole se, että ne nyt vain kuuluvat kevääseen. Onkohan ollut kevättäkään sitten puutarhuriksi opiskelemiseni jälkeen, ettenkö keväisin olisi kylvänyt siemeniä... Hmm... eipä taida olla.

Pienet basilikan alut
Tammi-helmikuun vaihteessa kylvin myös kaikkien neuvojen vastaisesti jo siemeniä itämään. Siis nämä pienet taimethan tarvitsisivat lisävaloa kasvaakseen terhakoiksi. No mitä siitä, siemenien itämistä on mielenkiintoista seurata. Kylvin salaatin, tillin, basilikan ja ruohosipulin siemeniä. Salaatti iti kaikkein nopeimmin, tilli nousi seuraavana, basilika antoi odottaa itseään. Ruohosipulin kylvin vasta myöhemmin, mutta siltikin se iti nopeammin kuin basilika, joka nousi viimeisenä turpeen joukosta.

Hullunkurinen ruohosipuli
Salaatti on ryöpsähtänyt pituutta, tilli esittelee koristeellisia lehtiään ja ruohosipuli näyttää hullunkuriselta tyhjät siemenkodat päässään. Basilika on vielä pieni ja onneton, mutta viime vuodesta oppineena tiedän sen vielä kykenevän näyttämään kyntensä ja lyövän laudalta nämä kaikki muut.
Salaatti ja Tilli, kasvuvauhti villi.

Keittiön ikkunalle haaveilen yrttitarhasta, kaupassa jo melkein tartuin rosmariiniin, mutta arvelin meidän ikkunalaudan olevan vielä liian viileä sille. Kohta, kohta vaaleanpunaiset ruukkuni saavat yrttejä koristuksekseen. Mutta toisaalta vaaleanpunaiset ruukut näyttäisivät ihanilta helmililjan kanssa. Pitääkö kuitenkin odottaa yli pääsiäisen, voi voi. Kevät kohisee jo päässä kovaa vauhtia, vaan onpahan tässä himmailtukin taas talven ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti