perjantai 18. elokuuta 2017

Vihdoinkin

Vihdoinkin pihallani kukkii pallohortensia. Tosin ei vielä pallona, mutta kukkii.
Tämän taimen istutin kesäkuussa toivoen, että selviää ja viihtyy valitsemassani paikassa. Ja näin näyttäisi tekevän. Toisaalta yritin tällä kertaa kovemmin varmistaa kaunokaiselle paremmat olosuhteet kasvuun lähdölle, kitkemällä, lannoittamalla ja turpeella. Ehkäpä, ehkäpä hän siinä viihtyy talven ylikin. Edellinen nimittäin jäi yhden kesän ihmeeksi jostain syystä. 


Pallohortensian kukinto on mielestäni niin kaunis, ja jos raaskii voi yhden kukinnon napsaista maljakkoon.


Luulin jo rauniokilkan hävinneen, mutta yllättävästi heinäkuun loppupuolella ilmestyi lehtiä ja pieniä kukintoja. Liekö viime vuonna istutetun siemenistä lähteneitä vai oliko rauniokilkka muuten vain hidas lähdössään. Joka tapauksessa hauska nähdä, kilkka.


Pihalta löytyy jo monta vuotta ollut mustilanhortensia, joka sekin tänä vuonna kukkii muutamalla kukinnolla. Kun suhteuttaa, että vieressä on kuunliljan lehti, tajuaa mustilanhortensian olevan pieni ja aika kituliaasti kasvanut. Kituliaisuuteen voi olla syynä muutaman kerran tehty siirto/istutus, rikkakasvit ja kasvualusta, mutta jospa se nyt siitä virkistyisi.


Viime kesänä leimut eivät oikein kukkineet ja olinkin jo luopumassa toivosta niiden suhteen, että hukkaan meni nekin rahat. Mutta ehkä leimut olivatkin vain asettumassa aloilleen.


Viljelykset. Tuolta kaiken vihreyden keskeltä löytyy viljelylaatikoita, muutamat ruukut, pari isoa saavia sekä näiden lisäksi herneitä, porkkanoita, mansikoita, retiisejä, salaattia, tilliä, persiljaa jne. Kaikki kasvaa valtavalla innolla, koska on ollut riittävän sateista kiireisen puutarhurin viljelyksille. Ja viime aikoina on ollut lämpöäkin. Positiivista on, että suurin osa tuosta rehotuksesta on viljelyksiä, ei rikkakasveja.


Löytyy rehotuksen joukosta pari päivänkakkaraakin, lajikkeena 'Edith'. Päivänkakkaran juurella tarkkasilmäinen voi havaita muutaman ketoneilikan, jotka istutin heinäkuun alussa kiireessä vain johonkin kohtuullisen suojaisaan paikkaan. Suojaisalla paikalla tarkoitan sitä, että ovat suojassa trimmeriltä. Tätä kukkapenkkiä nimittäin reunustaa betonikivet, jotka kertovat kaikille meidän talouden trimmeröitsijöille, ettei näitä vihreitä tarvitse vetää alas. Reunustuksella varmistan myös sen, ettei sen tarvitse olla aina minä, joka sitä konetta käyttää.


Tänä kesänä moni kasvi kukkii myöhemmin kuin useimpina kesinä, sateisuus ja helteisen ilman puuttuminen on hidastanut kukintaa entisestään. Esimerkiksi aitoukonhattu, jota pihaltani löytyy, on vasta aloittanut kukintansa, kun normaalisti aloittaa jo hyvissä ajoin heinäkuun puolella. No pääasia, että saadaan nauttia kukinnasta nyt. 

Vihdoinkin tuntuu kesältä.

2 kommenttia:

  1. Ompas kaunis pallohortensia. Hortensiat ylipäätään ovat aivan ihania <3 Tervetuloa vierailemaan myös Maatiaiskanasen Elämää-blogiin :)

    VastaaPoista
  2. Pitääpä käydä vierailulla. :)

    VastaaPoista