perjantai 3. heinäkuuta 2015

Mikä siinä piharakentamisessa oikein maksaa?

Pihan rakentamisen kustannukset usein yllättävät kokemattoman. Eihän siellä pihalla ole kuin nurmikko ja jotain puskia, eikä ne nyt voi paljon maksaa, eihän?

No, kustannuksethan ovat täysin riippuvaiset siitä, mitä pihalleen haluaa. Mutta silti rahaa palaa tuhansia. Jo pelkkää multaa menee 1000 neliön pihalle noin 90 - 100 kuutiota ja jos mullan hinta liikkuu siellä 20 - 30 e/kuutio, niin siitä voi nopeasti laskea kustannuksen. Ja pitää huomioida levittämiseen kuluva aika, jota menee päivästä kolmeen riippuen levittäjän työtahdista. Mutta sitten se mullan tasaaminen, haravointi ja jyrääminen ja taas pitää lisätä työtunteja. Siihen nähden  nurmensiementen hinta on vain rippuja, eli kymppejä, levitettynäkin. Siirtonurmikko lisää hintaa taas muutamalla tuhannella eurolla, jos nurmettava ala on noin 200 - 300 neliötä. Mutta siis nyt on vasta nurmikko vihertämässä. 
Muutama omenapuu, pensasaitaa 30 m, pari pensasta ja pieni kukkapenkki, ja olet käyttänyt 600 - 700 euroa. Mutta tämä on todella pieni määrä suurelle pihalle. Jos tehdään suunnitelmieni mukaisia istutuksia, silloin rahaa kuluu kasveihin 2000 - 3000 e. Istutustyöhön menee kasvimäärästä riippuen muutama tunti tai useita päiviä.

No niin nyt pihalla vihertää.

Mutta entäs sisäänkäynti ja autotallin edusta? Tämän hetken trendinä on, että piha kivetään betonikivillä, joiden hinta liikkuu siellä 16-20 e/neliö, ja tässä on pelkästään kivien hinta. Ei työtä, asennus- tai saumaushiekkaa saati pohjarakenteita. Helposti hinta kipuaa 100 e/neliö. Tämä on siis töineen.

Sitten piha voi olla rinnepiha, jolloin tarvitaan muurikiviä ja taas hinta kipuaa tonneilla. Esimerkiksi 20 m 50 cm korkean muurin kivet maksavat pari tonnia, ja tähän lisätään murskepohja ja asennushiekka, unohtamatta työtä, jota menee useita päiviä, kun tehdään pohjasta lähtien.

No niin piha alkaa näyttämään jo joltain.

Terassi lisää hintaa taas muutamalla tuhannella.

Ja jos haluaa rajata pihansa puuaidalla niin taas lisätään tuhat tai pari.


Sitten tulee kaikki pienet ja jutut, valaisimet, reunakivet, rajaukset, hiekkalaatikot, keinut, pihavarastot, pyykinkuivausteline, tomutusteline, köynnöstuet, kuorikatteet, puiden tukeminen, kastelu, viimeistelytyöt eli siivoaminen. Ja erikoisuudet  kuten vesiaiheet, kuntta (metsänpohjamatto), kasvihuone, viljelylaatikot, grillikatokset ja niin edelleen.

Mitä arvioisit lukevan viivan alla?



Tässä lähtötilanne pari viikkoa ennen meidän työn aloittamista, pinnanmuotoilun teki toinen firma, sama, joka teki pohjatyöt talolle.



Meidän ensimmäisen päivän jälkeen, 40 kuutiota multaa levitetty, tasattu, haravoitu ja jyrätty.


Ensimmäisen viikon perjantai, tehnynä reunakiveykset, osa istutuksista, nurmikon pohjat, hiekkalaatikko.


Toisen viikon torstai, koko päivä siirtonurmikon levitystä.


Siirtonurmikko saatiin levitettyä samana päivänä ja heti piha näytti valmiimmalta


Toisen viikon perjantai,on mullat, reunakivet, istutukset, nurmikko, kuorikatteet, viljelylaatikot, hiekkalaatikko hiekkoineen, köynnöstuet, kasteltu ja jäljet siivottu. Meidän osalta siis valmista.


Kiveystyöt teki toinen firma, ja tältä näytti muutaman viikon päästä siitä, kun olimme saaneet oman osuutemme valmiiksi. 

Tämän piha kokonaisrakennuskustannukset eivät ole minun tiedossani.

Mutta mitä voisi lukea viivan alla? 30 000 - 35 000e, avaimet käteen periaatteella tehtynä. 
Itse tehden työkustannuksissa voi säästää, materiaalikustannukset ovat lähes samat, tällöin hinta liikkuu  15 000 - 20 000e välillä.
Yllätyitkö?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti