perjantai 23. tammikuuta 2015

Miten tämä nyt asiaan liittyy?

Kävelin tänään hevostallin ohi ja mietin yhtä asiakastani. Muistan, kuinka juttelimme hevosista ja yhteisistä tuttavista. Hyvin tyypillinen tilanne asiakaskäynneilläni - "harhaudun" juttelemaan jostain aivan muusta kuin asiasta ja käyntini tarkoituksesta eli puutarhasta.

Voin kuvitella, että moni pohtii, että miten tämä liittyy puutarhasuunnitteluun? No ei mitenkään ja sitten toisaalta hyvin vahvasti liittyy. 
Pelkästään luettelemalla...
Haluan pihalleni: 
  • näkösuojaa
  • alppiruusuja
  • valkoista, sinistä ja violettia
  • terassin
  • kasvimaan
  • vesiaiheen
  • omenapuita
  • vadelmia
  • jnejnejne
... ei päästä kovinkaan hyvään lopputulokseen. Tietenkin nämä yksityiskohdat ovat tärkeitä, mutta millaisia ovat puutarhan käyttäjät, keitä he ovat, montako heitä on, minkä ikäisiä, kokoisia, onko kesämökkiä, innostusta, lemmikkejä, karkailevia lemmikkejä, naapurin lapsia, minkä tyyppisiä leikkejä, innokas maton tuulettaja, pyykinkuivaaja, pyöräilijä, grillaaja, auringonottaja, touhuaja, laiskottelija... loputon lista puutarhan käytön kannalta ratkaisevia asioita. 
Voin olla myös utelias luonteeltani, mutta olen myös kova juttelemaan (kiitos, siitä äidin savolaisille sukujuurille) ja tällä niitänäitä-juttelulla toisaalta skannaan tilannetta suunnittelun kannalta, mutta myös yritän saada kiinni ihmisten persoonasta, jotta saan räätälöityä mahdollisimman sopivan suunnitelman juuri heille.

Ja se käy muuten työstä, skannaaminen. Kaikki, kun eivät ole kovin puheliaita. Mutta ne, joita ei asiaan liittyvä juttelu häiritsee, ajatelkaa se näin: ajattelen asiakasta juuri suunnitelmaa tehdessäni ja vaikutelma, joka asiakkaasta syntyy näkyy ikään kuin paperilla - toisille on helppo suunnitella ja toisille sitten taas ei. Sillä on hyvin paljon vaikutusta olenko saanut kiinni langan päästä tavatessamme. Toisilla on selvät visiot puutarhasta ja toisilla ei, kaikille pitäisi kuitenkin pystyä luomaan oman näköinen puutarha eikä minun mielenmaiseman näköistä.No miten tämä kuva liittyy juttuun? No ei mitenkään. Tai juuri siksi. Vanhimmaisen ja nuorimmaisen tehtävänä oli ottaa kuvia ystävämme pihasta suunnittelua varten. Pihasta oli kyllä hyvin kuvia, mutta joukossa oli myös tämä, selkeä kokeilukuva, inspiraatiokuva, kun oli kerran annettu kamera käteen. Ja löytyihän sillekin kuvalle käyttöä. ;)

Jutellaan, kun tavataan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti