tiistai 2. syyskuuta 2014

Omalla pihalla

Jotain tapahtuu vihdoin meidän omallakin pihalla. Sysäyksen siihen antoi veljeni kanssa ostama kone, jolla sain kaiveltua ja tasattua maanpintoja. Ja hyvänä vauhdittajana runsassateinen elokuu. Kiveys portaiden edessä ui yhden jos toisenkin kerran kun maa ei ehdi imeä kaikkea taivaalta tulevaa. Lapsista se kyllä oli hauskaa, sellainen 20 neliön matala lammikko. Kiveyksen reunaan tein madalletun uran tieltä päin tulevia vesiä varten. 


Tuohon kivikkoon on upotettuna 90 litran pohjasta rikottu saavi, joka on täytetty kivillä. Meidän tontin etuna on, että pohjamaa on enemmän tai vähemmän hiekkapitoista, joten läpäisee vettä, kun pintamaa puhkaistaan.
Saavia varten piti tietenkin kaivaa iso kuoppa ja vieressä olleet istutukset siitä kärsivät, otin ne ylös ennen kaivamista (tällä kertaa olin viisaampi). Ja eipä se istutus oikein minkään näköinen ollut, enimmäkseen vuohenputkea vain. Vuorenkilvet sentään viihtyivät, mustilanhortensia puolestaan oli melkein hukkumaisillaan. Laukkojen sipulit nostelin myös ja laitan ne myöhemmin takaisin, katsotaan lähtevätkö vielä. 
Tuota tiilireunusta vasten laitoin juuriestettä, jotta nurmikon puolelta eivät pääse kasvien juuret yllättämään. Kivet, jotka ovat saavin ulkopuolella mullan päällä makaavat katekankaan päällä. Muuten ne peittyvät heti vuohenputkiin. Toinen taistelun kohde on juhannusruusu, joka leviää ja rönsyää kuin tauti. Sitäkin vasten laitoin juuriesteen, vielä pitäisi keksiä joku millä tukea juhannusruusun versot, etteivät retkota perennojen päällä.
Mitä istutin tähän? Siperiankurjenmiekkaa, kääpiökurjenmiekkaa, tarhapäivänliljoja kolmea eri väriä, jotka kukkivat eri aikoihin, lisäksi köynnöstuen juurelle istutin lumikärhön. Joudun odottamaan ensi kesään, että näen nämä kukassa, mutta jo nyt lyhtyineen ja kivineen istutusryhmä on paljon mukavampi katsella kuin aiemmin.


Sama kohta eri suunnasta viime kesänä, olen tainnut kitkeä vuohenputket pois tai sitten ne ovat tänä kesänä levinneet käsiin.Hyötypuutarhassa kukoistaa oregano, kehäkukat, maissit ja kosmoskukat.
Lapset ovat syöneet porkkanat, kaikki herneet eivät nousseet ja salaatit söi kotilot. Auringonkukat eivät ole vieläkään auenneet ja ovat aika kituliaita. Ensi vuodeksi täytyy vaihtaa paikkaa ja viljelysuunnitelmissa on vain porkkana ja herne, no ok kaupasta ostettu rucola suorastaan villiintyi ja persiljakin kasvoi jonkun verran. Kosmoskukka ilahduttaa, kun muuten kukkia alkaa olla vähän.


Kun etsimällä etsii, niin löytyyhän niitä kukkia, esimerkiksi tässä espanjankurjenpolvi.
Joitakin viikkoja sitten istutin useita syyskukkijoita, kuten esimerkiksi tämän komeamaksaruohon. Toivottavasti istutukseni menestyisivät ja saisin tulevina vuosina kukintaa myös syksylle. Pitäisi vain muistaa lannoittaa.
Tässä on vielä hyvää aikaa touhuilla pihalla ennen no, talvea, ja pistää paikkoja kuntoon useamman kesän laiminlyönnin jälkeen. Hissukseen, hissukseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti