torstai 16. tammikuuta 2014

Idioottivarmat siemenet

Viime kesänä lahjaksi saatuja siemeniä
Tai ehkä pitäisi sanoa idioottivarmat kylvökset.


Olen tässä jo muutaman päivän pohtinut, mitä aion tänä vuonna kasvattaa ikkunalaudalla esikasvatuksessa ja mitä kylvän ulos viljelylaatikoihin.

Tänään huomasin ruokaostoksilla ollessani, että siemenet olivat tulleet. Siinä sitten seisoin ja tölvästelin erilaisia siemeniä. Poimin jonkin pussin käteeni ja lueskelin takatekstejä ja katselin kuvaa. Voin samaistua ei niin puutarhapeukaloiden turhautumiseen ja toiveeseen helppohoitoisuudesta. "Ihanat värit, kaunis kukka, niin houkutteleva enkä sitten kuitenkaan saa siitä tuollaista". Ja syvä huokaus ja pettymyksen ailahdus. Kyllä, olen tehnyt tuon ostanut, kylvänyt, toivonut ja pettynyt. Enhän muuten siihen voisi samaistuakaan. ;)

Yleensä kuvio menee näin, uskon lujasti innostukseeni, ihastun kuviin, ostan (innostus vielä huipussaan), ostin liian aikaisin eli joudun odottamaan ja hautaan siemenpussin johonkin, muistan (laimea ainiinjoonesiemenet ja kylvömultaakin täytyy ostaa), ostan mullan ja kylvän kun muistan (yleensä aika on silloinkin vielä liian aikaista kylvölle), kylvö saattaa tapahtua kaikkien sääntöjen ja vinkkien vastaisesti (kuukin on laskeva, vanha puutarhakansa sanoo kasvavan kuun olevan parempi kylvöaika - perustuu johonkin magneettisuuksiin tms), eli siemenet mullassa (tottakai esikasvatettavia on jo tässä vaiheessa aivan liikaa), alkaa jännitys näytelmä kuka itää ekana, kastelen, unohdan lannoituksenlatvomisenkoulimisen sun muut tärkeät osuudet kasvatuksesta, koulin kun ehdin ja hukun purkkeihin, alkaa selviytymistaistelu kuka jaksaa kesään asti, unohdan karaisemisen, lopputulos = kärsineitä, hentoisia taimia, ja hyvin vähän lopulta siihen määrään nähden, mistä lähdettiin (innostus lopahtanut ja siirtynyt suorakylvöön :)
Onneksi en kuitenkaan toista kuviota ihmissuhteissa.
Viime vuoden basilika kylvöksiä
Mutta siis ne idioottivarmat ja tämän vuotiset kylvökset. Katsellessani siemenhyllyä päätin, että ehkä tänä vuonna mennään varmoilla eli porkkanalla, herneellä ja tillillä. Kukista kehäkukkaa ja auringonkukkaa. Todennäköisesti joudun kylvämään remontin jälkeisille wannabe-niityilleni jotain maanpinnan nopeasti peittävää (todennäköisesti apila tai hunajakukka). Vanhoja siemenvarastojakin voisi vähän tutkiskella, sieltä voi löytyä joitakin yllätysyllätys ylijääneitä siemeniä viime kesältä. Ja koska jotain vihreää on saatava jo ennen lumien sulamista, niin ikkunalaudalle kylvän ainakin basilikaa ja hernettä, lehtisalaattia? oreganoa? no jotain vihreää kuitenkin. Ehkä täytyy kylvää muutama kurpitsan siemen, saadaan taas syksyllä kurpitsalyhty.

Näin mustasilmäsusannan siemeniä tänään myös, vaan siitä pohdin, että taidan tänäkin vuonna ostaa ne valmiina taimina. Viime keväänä ostin Multasormesta mustasilmäsusannan taimen ja se kasvoi kyllä hyvin ja ilahdutti pitkään.
Viime vuoden ..... jotain taimia, mutta niin ihastuttavia pikkuisia
Siemenhyllyssä kiinnitin kyllä huomiota villirukolan siemeniin, minkähän laisia ne olisi kasvattaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti