tiistai 21. toukokuuta 2013

Tulppaanien vuoro

Herkän värinen tulppaani
Se tulppaanien aika nyt. Aiemmin en oikein tulppaaneista välittänyt, jotenkin pröystäileviä tai vanhan aikaisia tai tylsiä kukkia ajattelin niiden olevan.
Tiedä sitten onko oma ikääntyminen tehnyt tehtävänsä, mutta nyt olen useampana syksynä istuttanut tulppaaneja. Ja viime syksynä havaitsin, että tulppaanilajikevalikoima on todella suuri, suurempi kuin muilla kukkasipuleilla. Variaatioita löytyy ja varmasti jokaiseen väri-, muoto- ja kokomakuun löytyy omansa. Ja kuten aikaisempinakin vuosina, en muista nimiä.
Liekehtivä tulppaani
Mutta nimistä niin väliä, silmän ilo on pääasia. Ja mitä sen väliä, vaikka joka vuosi istuttaisin erilaisia tulppaaneja. Näitähän voisi olla vaikka kuinka. Mokomat tahtovat olla sellainen kertaluonteinen ilo, joka syksy on kuitenkin tyrkättävät maahan uusia tulppaaneja. Nuo vaaleanpunaiset tulppaanit kukkivat jo toista vuottansa, mutta kyllä ne tänä vuonna ovat harvempi lukuisia.
Komea lehtiruusuke
Ja sitten kuva-arvoitus.  Mikä se tämä on? Komea lehtiruusuke. No, se on jättilaukan lehtiruusuke. Saa nähdä kukkiiko nämä, jännityksellä odotan. Edellisvuotiset ukonlaukat eivät tänä vuonna työntäneet kuin lehteä.


Valmisteilla olevat, tervatut kasvulaatikot 
Kaikki lähitienoon asukkaat ovat saattaneet päivitellä voimakasta tervan tuoksu (hajua) meidän pihalta. Löysin kodin kukkien sivuilta kasvilavan ohjeen. http://www.puutarha.com/t-kerhogalleria.aspx

Meillä on - ylde ylde - rakentamisesta jäänyt runkopuuta. Ei muuta kuin tervaa ostamaan. Tervan löysin suuremmin etsimättä Motonetistä.

Sunnuntaina tervasin lauantaina pätkityt runkopuut. Kuvassakin näkyy, että terva on imeytynyt joistakin kohdin. Kiiltävistä kohdista terva ei ole imeytynyt ja se täytyy kaiketi vielä pyyhkiä pois.
Hienoa ainetta tuo terva, imeydyttyään ei tahmaa, roskat eivät jää kiinni ja sateellakaan ei ole niin väliä, kun hylkii vettä. Ei ole siis perusmaalaamista, jolloin huolestuneina katsellaan taivaalle ja suojataan maalauksia. Toki tervaamissää saisi olla kaunis ja aurinkoinen, mutta sade ei aiheuttaisi paniikkia.

Maahumala
Toivottavasti saan pian kaivettua kasvulaatikoilleni paikan (paikka jo päätetty) ja pääsen kylvämään ja sitten kuvia nappailemaan.

Maahumala on innoutunut kasvamaan sokkelin viereen ja kukkimaan. Nämä maahumalat saavat kyllä lähtöpassit, kun sokkeli pinnoitetaan uudelleen, eikä niiden muutenkaan tarvitsisi kasvaa sokkelin vieressä. Kuvassa etualalla tuoksuköynnöskuusaman lehtiä. Tuoksuköynnöskuusama on tänä keväänä suorastaan innoutunut kasvamaan. Toivottavasti saan suojeltua köynnöksen remontin tuhovoimalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti