tiistai 9. huhtikuuta 2013

Tiesitkö olevasi kultturin harrastaja?

Juu, en minäkään.
Mutta sellaista väittää tämän päiväinen Aamuposti lehtijutussaan.

Otsikko ei vielä kerro, että puutarhaharrastaja olisi kulttuurin harrastaja, mutta heti ensimmäisessä lauseessa meidät niputetaan jaloon seuraan kuoroharrastajien kanssa. Oooo-o.

Mitähän oopperan ystävät tähän sanovat, samassa nipussa multasormisten maan tonkijoiden kanssa. Huh-huh.

Puutarha harrastuksena saa arvon ylennyksen, ei se enää olekaan kotoista puuhastelua vaan kylttyyriä. Kanankakkan levittäminen ei ole vain lannoitusta kasveille vaan hengenravintoa ihmiselle.
Mustat kynnenaluset eivät ole enää piiloteltavia tai pois jynssättäviä vaan todiste kultturellista harrastuksesta.

Eipä tarvitse olla kummoinenkaan keittiötieteilijä, että tajuaa puutarhassaan puuhastelevan ihmisen elävän pidempää kuin sellaisen, joka käyttää kaiken aikansa television ääressä. Vai mitä olette mieltä haravoinnista, ruukkujen siirtelystä, pensaiden leikkauksesta, kitkemisestä, istuttamisesta - aika fyysistä touhua. Ja kun vielä istuttaa puutarhaansa omenapuita, marjapensaita, perunaa, yrttejä, sipulia tai kylvää porkkanaa, retiisiä, pinaattia, salaatteja ja laajentaa valikoimaa kasvihuoneensa tomaateilla ja kurkuilla. Pakkohan ne jonkun on syödä.

Aamupostissa tänään
Puutarha on vähän samanlainen asia kuin koirat tai lapset - kaikilla on niistä jotain sanottavaa. On aivan sama oletko viljellyt kauan ja sinulla on vuosien kokemus vai oletko juuri aloittanut, vanha konkari kuulee mielellään vasta-alkajan ajatuksia ja vasta-alkaja ottaa mielellään vastaan konkarin vinkkejä.  Puutarhaharrastukseen harvemmin kuuluu nenän vartta pitkin katselu - tässä lajissa jokainen voi onnistua tai erehtyä. Netissä keskustelupalstoilla, somessa, blogeissa ja puutarhalehdissä jaetaan kokemuksia ja näkemyksiä.
Ja vaikka puutarhaa voi hoitaa yksinkin, voi puutarhasta nauttia yhdessä - napata kuvia ja jakaa ilonsa ja murheensa toisten onnistuneiden ja erehtyneiden kanssa. Yllättävän yhteisöllistä.

Hmm, nyt voinkin sitten sanoa työskenteleväni kulttuurin parissa.

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa! Kyllähän tämä kerrassaan korkeakulttuuria on, vaikka joskus tuntuu pohjamudissa tämä touhu menevän. Kulttuurikuntoilu <3

    VastaaPoista
  2. Saadaan lisää elinvuosia puutarhailemalla. :)

    VastaaPoista