keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Puutarhurin ikkunalauta

Tähkälaventeleiden tanssi

Tähkälaventeli kuiskutteli vieruskaverilleen haaveistaan -
"Katso ulos, tunnetko auringon kutsun?" 
Vieruskaveri kumartui tähkälaventelikumppaninsa puoleen ja taivutti vienosti päätään myötääkseen haaveen pääsystä ulos aurinkoon todeksi. Pitkään jatkunut kököttely puutarhurin ikkunalaudalla alkoi pikku hiljaa kummallekin riittämään. 
"Eikö ulos pääsisi jo, aurinko niin mukavasti lämmittää ja puiden silmut puhkeaa... eikö olisi meidänkin aika päästä haistelemaan raikkaita tuulia?" sanoi tähkälaventeli toiselle.

"Vaikka puutarhuri näkee joka aamu kuinka olemme kasvaneet, ei ole siltikään tietääkseenkään ihanasta ilmasta ulkona, pidättelee meitä täällä sisällä, vaikka itse tonkii jo maata." vastasi vieruskumppani närkästyneenä puutarhurin itsekkäästä tavasta ottaa koko puutarha itselleen. 
Näin pohtivat ja purnasivat tähkälaventeli ja vieruskumppani, juurissa jo kihelmöinti tuoreesta mustasta mullasta, ymmärtämättä kylmän ulkomaailman julmia vaikutuksia hennoille taimille. 
Niin jatkoivat laventelit nojaamista toisiinsa ja haaveiluaan ulkoilmasta, auringosta ja lämmöstä. 

Ikkunaviidakko
Jotenkin metkasti tässä kävi taas näin, että ikkunalauta on kuin viidakko. Lyhtykoisot ovat kehittyneet tanakoiksi taimiksi ja jättikurpitsa iti ja kasvoi jo valtavan kokoiseksi ihan hetkessä, siltä ainakin minusta tuntuu.
Tähkälaventelit latvoin viime viikolla ja nyt ne ovat jo kehittäneet lisää versoja lehtihangoihin. Lämpimät kevätpäivät ovat siivittäneet kasvua, tai sitten se antamani lannoitevesi.

Elämänlangat kiertyvät toisiinsa, vaikka olen nekin latvonut. Kukkiakin elämänlangat ovat jo ehtineet.

Viime viikolla tehtiin kylvöjä ulkona, kylvettiin porkkanaa, salaattia, pinaattia, ruohosipulia, auringonkukkia ja kehäkukkia muun muassa.
Jättikurpitsa
Pienet puutarhurin apulaiset olivat innokkaina tekemässä kylvöjä - hyvä, että ehti tehdä tarvittavat pohjatyöt eli kääntää, kitkeä, lannoittaa ja lisätä multaa. (Niin - en tehnyt kääntämistä ja kitkemistä syksyllä, vaikka neuvon muita tekemään niin eli taiteen sääntöjä on lupa muokata.)

Kolme pientä palstaa olen innokkaille tarhurinaluille muokannut ja nähtäväksi jää millainen sato saadaan. Kouluikäiset tarhurit hoitivat kylvönsä omatoimisesti,vauhdilla ja mutu-tuntumalla. Maissit, kurpitsat ja perunat odottavat vielä pääsyään kasvimaan multiin. Ja tovin saavatkin odottaa, jos säät menevät kovin kylmiksi. En kyllä tiedä, mihin ihmeeseen sijoitan taimia, kun kukkakaalitkin pitäisi koulia.

Ja lopuksi pienimmän apulaisen tuomat valkovuokot, se on kevät nyt.

Valkovuokot1 kommentti:

  1. Oi, toivotaan tähkälaventeleille vielä hiukan kärsivällisyyttä!

    On kyllä tosi komeita taimia nuo kaikki, jättikurpitsakin on tosiaan kuin viidakosta kotoisin. Kiva tunnelma ikkunalaudalla!

    VastaaPoista