maanantai 22. elokuuta 2011

Billnäs ja Unelmapihat

Suuntasin auton nokan kohti Billnäsin Unelmapihat-näyttelyä
Punakärsämö
helteisenä heinäkuun päivänä.Olen lukenut näyttelystä monet kerrat Viherpiha-lehdestä ja päätin, että nyt lähden katsomaan itse mistä on kyse. Suurien puiden katveesta löytyi Billnäsin ruukki, ihania vanhoja rakennuksia, joki ja kesäinen turistitunnelma.

Mielestäni Unelmapihat-näyttelyä ei ollut helppo löytää, jouduin kysymään neuvoa pariinkin otteeseen, että löysin perille. Vaikka toisaalta harhailu lähiympäristössä voi olla melkeinpä hauskempaa kuin itse määränpää. Edestakaisen ajeluni lopputulos oli - monipuolinen taimisto, käsitöitä myyvä putiikki ja sisustusliike. Näiden lisäksi Billnäsistä löytyy paljon muitakin liikkeitä, itse en vain enää voinut mennä niihin, ettei lompakkoni rupeaisi kiukuttelemaan tyhjän vatsansa tähden.

Lopulta siis löysin näyttelyn. Idyllisessä jokivarressa entisten ruukin tuotantorakennusten takana sijaitsi näyttelyn pienet mallipihat. Esimerkiksi oikealla on kuva terassista, jossa on leppoisa tunnelma. Riippumatto kutsuu viettelevästi levähtämään. Ikävä kyllä siellä taisi olla pihan toteuttajan toimesta jo varaus, jokin nukke oli päässyt viettämään laiskoja kesäpäiviä tänne. Kuvan olen ottanut etualan komea istutuksen takia. Istutus on tehty betonirenkaaseen ja toteutettu suurimmaksi osaksi heinillä, seurana on jalohortensiaa. Terassin ruukkuihin on istutettu mehitähtiä. Tunnelma on hyvin eteläinen eli lämmin ja leppoisa.

Seuraavan kuvan otin hauskan idean vuoksi. Kaariporttina on tolppien välissä raudoitusverkkoa. Itse olen pähkäillyt, miten saisin köynnöstuen raudoitusverkosta siten, että verkon terävät reunat saisi piiloon meidän pihan pienimmiltä kulkijoilta.Kiehtova mutka
Työssäni aina puhun visuaalisesta harhasta. En tiedä onko nimike oikea, mutta se toimii. Eli kyse on saadanäyttämään jokin tila tai paikka erilaiselta - yleensä suuremmalta- kuin se on.
Kuvassa yllä katsojan mieltä kiehtoo mutka. Tulee halu astua kuvaan ja käydä vilkaisemassa, mitä mutkan takaa löytyy. Tilahan on oikeasti pieni, mutta saatu suuremman oloiseksi istutuksilla ja tuolla pienellä kiveyksen kaarteella.

Törmäsin Kekkilän Askelpolku-laattoihin keväällä, kun asiakkaani halusi tehdä niistä pihalleen hyppyruudut lapsilleen. Idea on hauska ja hyppyruudukon sai toteutettua nurmikolle selkeästi.
Askelpolku-laatat
Suomalaiset puutarhat tarvitsisivat huumoria ja uskallusta.  Näillä kivillä sitä saa helposti.


Häivähdys Japania
Toinen hauska idea kivistä. Kuvan kiveys tai polku tuo mieleen etäisesti japanilaisen puutarhan. Pihan pienet polut voisi kattaa esimerkiksi näin. Hiekka voisi olla myös heinää, apilaa tai jotain kulkemisen kestävää maanpeiteperennaa.


Maksaruohot muurilla
Alinna olevissa kuvissa on sauna, joka oli Unelmapihat-näyttelyn ulkopuolella. Itse asiassa otin kuvat rakennusalalla toimivalle sukulaiselle. Sauna herätti mielenkiintoni ja kutkutti nauruhermojani, koska se oli jo valmiiksi hiiltynyt ja kuutionmallinen. Jokainen tietää tynnyrisaunan, niitä on joka niemennokassa ympäri Suomea. Kuvan kaltaista saunaa on harvalla, jos kellään. Juu, tiedän pakkohan siinä olisi olla harjakatto, mutta saahan sitä haaveilla.
Niin ja hiiltyminen, vaikka ensin tulee mieleen, että tuli on päässyt saunan lämmittäjältä pahasti karkaamaan, niin seinä on tarkoituksella tuollaista. Kenen toteuttama sauna on, sitä en tiedä, mutta se kiinnitti ensimmäisenä huomioni saapuessani näyttelyyn.

Kuutio sauna
Kuution saunan kiuas

Niin tulin käyneeksi Billnäsissä. Viherpihan suitsutuksen jälkeen Unelmapihat-näyttely tuntui pieneltä, varsinkin kun ajattelee itse Billnäsin ruukin alueen kokoa, vai tekikö ruukin rakennusten koko vaikutuksensa ja jättivät varjoonsa näyttelyn. Näyttely itsessään oli raikas ja uusia ideoita tarttui mukaan. Näistä ja monista muista kesän aikana karttuneista ideoista ammennetaan pontta syksyn ja talven aikana tehtäville pihasuunnitelmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti