tiistai 26. elokuuta 2014

Vesi teema

... vaan kyse ei olekaan meidän kotoisista vesisateista eikä jupinasta niistä.

Tämä vesiteema tulee Hampurista sekä Malmöstä ja hyvin aurinkoisista päivistä, jolloin jokainen pirskahtava vesipisara oli tervetullut ja toivottu.


Nämä vesiportaat löytyy Hampurin Planten un Blomen -puistosta.


Vesiportaista vesi jatkoi matkaansa askelmien läpi...




... päätyäkseen kilpikonnien iloksi isoon lampeen.


Myös tällainen vesiaihe löytyi samasta puistosta, ihan en ole varma pidänkö tästä. Tulee Indiana Jones-elokuvat mieleen jostain syystä. 


Malmön Turning Torson juurelta löytyi myös vesiteemaa.
Lisätietoja Torsosta.


Torsoa ympäröi "vallihauta", jossa tuo satelliitin näköinen on suihkulähde.


"Vallihauta" ei ole kovin syvä, eikä krokotiilejäkään näkynyt.



Torson läheisyydestä löytyi myös tällainen vesiaihe.


Vesiaihe jatkui kumpaankin suuntaan, kivimuuri vain estää näkymän. Vesiaihe sinällään oli hauska ja elävä, mutta Torson ympäristössä oli käytetty paljon betonia ja se teki paikasta todella rakennetun oloisen. Myös pehmentävä kasvillisuus oli vielä pientä.


Mutta vesiaiheista paras ja loputon ilon aihe on meri, tai mikä tahansa luonnon vesi, vaikka lätäkkö. Siinä voi itse lätsyttää, etsiä aarteita, pelata, uida, virkistaytyä, läträtä, katsella, ihailla, soutaa, seilata, tutkia loputtomiin. Yllä oleva kuva on Saksasta paikasta nimeltä Haffkrug.

Sellaista autolomalla Euroopassa.

maanantai 11. elokuuta 2014

Matkoilla

Ennen lomia laitoin toiveen ilmojen lämpenemisestä keltapäivänliljan siivittämänä, ja sain kerrankin mitä toivoin. Loma alkoi helteisissä merkeissä ja niin myös päättyi. Yhtenä päivänä satoi, sitä päivää lukuunottamatta on tullut kuljettua sortseissa ja mekoissa, ja uitua todella paljon. Mutta siis matkaan...

Lähdemme turneelle, jonka teimme heinäkuun aikana. Matka alkaa Turusta komealla Viking Grace-laivalla. Skippaan meidän urpo-kuvat Turusta, sitä paitsi Turkua voi käydä koska tahansa käydä katsomassa ja halutessaan ottaa omat urpo-kuvat.

Siispä olimme sunnuntaiaamuna seitsemän aikaan Tukholmassa. Sitä voi muuten olla suuri kaupunki hiljainen tuohon aikaan. ;) Sai ihan rauhassa ajella ja etsiskellä aamiaispaikkaa ja päiväksi tekemistä, koska mökkimme vapautui vasta iltapäivällä. Vihjeiden perässä suuntasimme Djurgårdeniin (Gröna Lund, Junibacken, Skanssen you know). Siellä äimistelin tammia ja katuvihreää. Lisäksi Djurgårdenista löytyy Rosendalin puutarha, joka on todella kaunis ja Beckhomenin saari, joka on vastapäätä Vikingin Linen- terminaalia. Kaikki kävelymatkan päässä Gröna Lundin portilta.


Tietenkin lapset piti viedä pakolliselle käynnille Gamla Staniin Tukholmassa, jonka läpi kävelimme äimistelemään Kuninkaanlinnaa. Gamla Stanista löytyi symppis kahvila under Kastanjen.


Matka jatkuu Kööpenhaminaan, jossa laventelin kukinta oli parhaassa vaiheessa. Olisi tehnyt mieli työntää kätensä tuohon pusikkoon, mutta mehiläisten pörinä pysäytti aikeet. Tämän laventeli esiintymän löysin matkalla Pienelle Merenneidolle.


Oli helposti havaittavissa, että Tanskassa pensasleikkureiden piirimyyjä on tehnyt paljon kauppaa. On leikattu puita ja pensaita muotoon vähän joka puolella. Voihan sen suuren puun ylikokoiseksi  kasvamisen näinkin ratkaista.


Ja taas hypätään autoon ja istutaan helteisessä ruuhkassa kohti Legolandia, joka yllättykseni sijaitsee keskellä tanskalaista maaseutua. Tanskalaisen maajussin odotti putkahtavan esiin koska tahansa nurkan takaa. 

Legolandia ei välttämättä pitäisi puutarhasta innostuneiden ensimmäisenä kohteena. No enhän minäkään sinne siksi mennyt, vaan lasten takia ja siksi etten itse ole lapsena päässyt tarunhohtoiseen Legolandiin. Kaikki Minimaailmassa oli minipuita, pensaita ja nurmikkona jotain perennaa. Vaikuttavaa saksien käyttöä.

Ja löysinhän minä sieltä jotain omaakin, mistä tiesivätkin, että olen tulossa? ;) Juujuu, Tanskan kuningatar on Margareeta ja taustalla pienoiskoossa Amalienborg. 


Ja taas matkaamme monta sataa kilometriä, pysäkkinä Cuxhaven Saksassa.
Siellä puutarhat oli hoidettu saksalaisella täsmällisyydellä (ja joku pensasleikkureiden piirimyyjäjaos oli täälläkin tehnyt hyvän tilin), aidattuja mitä erilaisimmin tavoin vain mielikuvitus on rajana. Jotkut pitäytyvät vanhoissa tavoissa ja rajaavat pihansa tiheääkin tiheämmällä puksipuuaidalla tai muulla leikattavalla pensaalla, toiset mieltyvät uudempiin suuntauksiin, vai mitä sanot tästä lasin ja kiven liitosta?

 

Puutarhat sinällään eivät olleet suuria, mutta mielenkiintoisesti suunniteltuja ja erottuen aina pikkuisen naapurin valitsemasta linjasta. Ja aina joku jossakin pihassa oli hoitamassa puutarhaansa talomme läheisyydessä. Siis hyvin hoidetut puutarhat saivat nopeasti selityksenä, ruskeaksi paahtuneet saksalaiset touhuilevat jatkuvasti.


Jalohortensioita kaiken värisinä, väistämättähän tässä kohti suuhun loksahtaa auki ja pää kääntyy niin, että niskat niksahtaa. 


Ja kun saksalainen ei hoida puutarhaansa, hän lähtee rannalle Strandkorbiinsa. Uimamahdollisuudet meressä olivat heikonlaiset laskuveden takia, ja suomalaisittain oli erikoista, että ranta oli maksullinen.

Pohjanmeren rannalta suuntaamme kohti helteistä Hampuria, jossa pidimme lyhyen tauon. 


Hampurissa kävelimme päämäärättä, kunnes törmäsimme Planten un Blomen-puistoon. Ja taas me suomalaiset kuljimme suut auki. Näimme vain pienen osan puistosta, eli täytyy lisätä matkalistalle uusi käynti Hampuriin. Tässä linkki puiston sivuille  Planten un Blomen
Tästä puistosta on lisääkin kuvia, mutta laitan niitä myöhemmin.

Jätämme Saksan taakse ja matkaamme lautalla Tanskaan ja sen läpi Ruotsiin, kolme maata yhdessä päivässä, ei hullumpaa. Yövyimme Malmössa ja vinkistä kävimme äimistelemässä Turning Torsoa.


Ja autoon mars, läpi Etelä-Ruotsin kohti Öölantia. Iso ja kaunis saari, ja selkeästi pitkä historia. Majailimme sellaisessa paikassa kuin Mörbylånga ja siellä iltakävelyllä otin muutaman kuvan. Ihastuin sinipallo-ohdakkeeseen sinisävyisen talon luona, enpä ole aiemmin ajatellutkaan sen olevan näin koristeellinen.



Sen lisäksi salkoruusua oli joka puolelle kylväytyneenä. Mutta selkeästikään ketään ei häirinnyt tämä kaunis rikkakasvi, koska sai kasvaa katukivien raoissa ja talonseinustoilla.


Tämän hauskan kyltin bongasin Mörbylångassa yhdestä pihasta. Kotiin palattuamme pihallamme havaitsi puutarhurin olleen lomalla, sen verran pitkä oli meidän nurmikko.