keskiviikko 29. elokuuta 2012

Japanilaista puutarhatyyliä

Puutarhuri otti ja raapaisi Helsinkiin, tarkemmin ottaen Roihuvuoreen. Esitietojeni perusteella piti sieltä löytyä japanilaistyylinen puutarha. Ajelin pitkin Roihuvuorentietä ylös ja alas. Helsingin kaupungin sivuilta olin löytänyt puutarhan osoitteeksi Roihuvuorentie 12 - 16. Mutta japanilaistyylisestä puutarhasta näkyi tielle vain pieni käytävä ja kymmenisen kirsikkapuuta, kun tajuaa katsoa. Pieni kylttikin on, mutta ei siihen tule kiinnittäneeksi huomiota autolla ajaessaan. Muutenkin puutarha kätkeytyi kerrostalojen taakse. Eli melkein jo luovutettuani päätin kuitenkin jättää auton parkkiin ja lähteä tutkimaan josko puutarha sittenkin löytyisi. Melkein kävelin kuten Harry Potter tarvehuoneen oven edessä. Tarvehuoneen ovi avautui, kun siitä käveli ohi ja samalla ajatteli tarvitsemaansa tilaa. Oven takaa löytyi tarvittaessa, piilopaikka, varasto tai iso harjoittelutila. Hyvä, etten siis kävellyt pitkin Roihuvuorentietä edestakaisin ajatellen tarvitsevani japanilaista puutarhaa.

Lopulta siis löysin japanilaistyylisen puutarha. Ja onneksi en luovuttanut etsinnöissäni, puutarha nimittäin oli käymisen arvoinen.
Tämä japanilaistyylinen puutarha on noin 5000 neliötä, eli ei mikään suuri puisto. Mutta toisaalta japanilaista puutarhaa kuvastaa juuri se, ettei sen ole tarkoitus olla iso vaan suuruuden tunne saadaan luotua pieneenkin tilaan.

Japanilaiseen puutarhaan kuuluu rauhallisuus ja mietiskely. Puutarhassa kuljetaan rauhallisesti erilaisten tilojen läpi ja katsotaan sinne, mihin puutarhanluoja on tarkoittanut katseen osuvan. Elementteinä on kivi, puu, vesi, sammal ja erilaiset varjossa viihtyvät perennat. Puutarha on vähäeleinen ja mietiskelyyn sopiva.

Puron alkupää
Miten nämä sitten soveltuivat suomalaiseen puistoon ja maisemaan? Puutarha oli tosiaan kerrostalojen ympäröimä, ihmisiä kulki arkisissa asioissaan puutarhan läpi ja kaupunki oli ääninä läsnä. Mutta toisaalta tämä Roihuvuoren puutarha onnistui kuitenkin. Katsoin polkua ja sen mutkia, ihastelin sammalmattoa, lähes näin japanilaismiehet istumassa japanilaistyylisessä katoksessa, kuuntelin puron lirinää ja ihmettelin puiden lehtimuotoja. Kaupungin luoma taustameteli hävisi ja keskityin katselemaan ja tutkimaan.
Vesiaihe päättyy lampeen, jonka ylittää silta

Japanilainen puutarha jakautuu moniin erilaisiin tyyleihin ja Roihuvuoren puutarha oli jaettu eri tyylien mukaan ja tunnelmat olivat hyvin erilaisia.

Puutarhaan tullessa on vesiaihe, jonka lirinä kiinnittää kulkijan huomion. Kiermurtelevat polut houkuttelevat katsomaan lähempää ja puinen silta houkuttaa kävelemään lammen yli, vain vedessä uiskentelevat karpit puuttuvat.

Japanilaiselle puutarhalle ovat tyypillisiä juuri kuvassa näkyvät sillat, jotka eivät mene veden yli suorana kuten voisi olettaa, vaan tekevät vähintään yhden mutkan. Mutkaisuuden uskotaan torjuvan pahuutta. Paha pääsee suoraa siltaa yli, muttei tällaista mutkittelevaa.
Kuivan veden meri, komeat aallot

 Jos jatkaa matkaansa kohti valoisaa hiekkakenttää saapuu kuivan veden maisemiin. Japanilaisessa puutarhassa voidaan kuvata vesiaiheita hiekalla ja minimalistisessa mittakaavassa. Kivet ovat saaria ja isot pystyssä olevat kivet ovat vuoria, sammaleesta ja pienistä pensaista voidaan muodostaa saaria. Saarille voidaan myös sijoittaa temppeli tai lyhty.
Hiekan haravointi meren aaltokuvioihin on lähes meditoimista.

Kuvassa taustalla näkyy japanilaistyylinen katos, jossa voisi kuvitella vietettävän rituaalista teehetkeä. Tosin teehetkiin valmistautuminen alkuperäisissä japanilaisissa puutarhoissa alkoi jo portilta ja puutarhan läpi kulkemalla asetuttiin oikeaan mielentilaan. Jossakin vaiheessa teehetkeen valmistautumismatkalla oli käsienpesupaikka, johon pysähdyttiin hetkeksi pesemään kädet ennen matkan jatkamista puutarhassa. Puutarha sinällään saattoi olla hyvin pieni, mutta taitavat puutarhamestarit kykenivät luomaan illuusion suuresta ikivanhasta metsästä.
Kaunis, kaiketi käsienpesupaikka

Pyöreä portti antaa uutta perspektiiviä puutarhaan ja toisaalta toimii ihan käytännössä porttina, portista astutaan uuteen tilaan niin puutarhassa kuin mielessä.

Erilaisia näkymiä porttien kautta



   


















Kuivan veden ylittävä silta


Kuivan veden mereen virtaa joki, jonka yli vie silta. Silta on kahdesta osasta koostuva, pahan pääsyn estämiseksi. Sillat ovat yksinkertaisia, mutta todella viehättäviä.

Kuivan veden joki



















Japanilaisessa puutarhassa kivetyt polutkaan eivät ole suoria, vaan kivet järjestellään tietyn rytmin mukaan. Roihuvuoren japanilaistyylisessä puutarhassa kivetyt polut olivat suomalaiseen tapaan suoria.

Sammal on olennainen osa japanilaista puutarhaa. Puiden ja sammaleen avulla saadaan tila tuntumaan ikivanhalta metsältä, vaikka todellisuudessa puutarha voikin olla nuori.

Ehkä tällaisessa sammaleen peittämässä katveisessa metsä ajatukset parhaiten seisahtuvat ja ulkopuolinen häly jää pois ja kulkija keskittyy vain katselemaan ja aistimaan.





Japanilainen puutarha kotimaassaan voidaan rakentaa talon sisäpihalle tai pieneen aitojen tai muurien rajaamaan tilaan. Tällöin kasvien täytyy olla tai pysyä pieninä. Kasveja leikataan ja muotoillaan paljon halutun maiseman aikaan saamiseksi.

Roihuvuoren puutarhassa ei ollut alppiruusuja tai atsaleoja, jotka mielestäni sopivat hyvin japanilaiseen puutarhaan. Itse asiassa pensaskasvillisuutta oli vähän, isoja puita sen sijaan oli paljon. Suomalaisittain japanilaiseen puutarhaan sopivat erinomaisesti mongolianvaahtera ja pihlaja. Pihlaja on kaunis nuorena suorarunkoisena puuna ja vanhana paksurunkoisena "pienenä" puuna. Suomalaisten puiden ohella puutarhasta löytyy muun muassa katsura ja japanin jalopähkinä.

Katsura
Roihuvuoressa japanilaisen puutarhan tyyli suomalaisittain on saavutettu eikä tarkoituksena kiireisille suomalaisille ole varmasti ollutkaan perustaa mitään rituaalista teehetkipuutarhaa vaan kaunis puutarha, jossa voi käydä istuskelemassa ja rauhoittumassa, joka ei ole aivan sellainen perinteinen suomalainen puisto.

Ei hullumpaa, ei hullumpaa - tuumii puutarhuri ja kurvaa toiseen puistoon.


















Lisätietoja voi käydä katsomassa tästä linkistä Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha.
Kirjasta Japanilainen puutarha suomalaisittain löytää vinkkejä, jos innostuu toteuttamaan japanilaista tyyliä omassa puutarhassaan.